Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Μικρύνανε τα τσιγάρα;

Μάλλον ναι. Κοντύνανε. Δεν μιλάω για τις συσκευασίες, μα για τα ίδια τα τσιγάρα βεβαίως βεβαίως. Το έχω κόψει καιρό πολύ. Έχω γλυτώσει δηλαδή κατά κάποιο τρόπο. Το παρατήρησα στα τσιγάρα της μάνας μου. Βαρβάτη μάρκα ήδη κόντυνε το μήκος των τσιγάρων της κατά 11 χιλιοστά. Πέρα από τις συνέπειες του ανταγωνισμού, οι οποίες γίνονται αισθητές στις τιμές, που πλέον το κέρδος των καπνοβιομηχανιών είναι σχεδόν μηδενικό, υπάρχουν συνέπειες στο μέλλον των ίδιων των καπνοβιομηχανιών στην Ελλάδα.
Μόνη λύση το κουτσούρεμα των τσιγάρων. Διότι ο έλληνας είναι παθιάρης, μερακλής και θεριακλής κυρίως . Το γουστάρει το τσιγαράκι. Δεν το κάνει για ομορφιά και στυλ. Το κάνει επειδή έχει τα σεκλέτια του και είναι μιά παρηγοριά το αφιλότιμο! Δεν είμαστε βορειοευρωπαίοι κρυόκωλοι. Είμαστε μεσόγειοι. Ή μάλλον βαλκάνιοι αν προτιμάτε... Για αυτό το λόγο δεν γίνεται να φτάσει η τιμή του πακέτου τα 7-8 € όπως π.χ. στην Αγγλία.

Παλιότερα μου έλεγαν άνθρωποι πως αγόραζαν την δεκαετία του '90 (πριν την δημοκρατικότατη είσοδο της χώρας μας στο ευρώ) κούτες τσιγάρα και τα έστελναν στα παιδιά τους που σπούδαζαν στην Αγγλία! Φανταστείτε ότι το κόστος τις εγγλέζικης κούτας υπερέβαινε το κόστος  της αγοράς ελληνικών τσιγάρων καλής μάρκας και των εξόδων αποστολής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.